Odštekana ekonomija

V priporočilih knjig smo že priporočili kralja groze, sedaj pa bomo zapluli v nekoliko bolj strokovne, a nič manj zabavne, vode. Tokratno priporočilo je namreč knjiga Freakonomics (v slovenščini Odštekonomija), ki sta jo skupaj napisala Steven Levitt, ekonomist na univerzi v Chicagu, in Stephen J. Dubner, pisec za New York Times. Kot pravi podnaslov knjige, se avtorja lotevata predvsem skritih strani vsakdanjega življenja in kako lahko določene fenomene pojasnimo z uporabo ekonomskih principov.

S svojim vrtanjem v skrite plati življenja se avtorja lotita marsikaterega mita in ga raziščeta. Tako lahko spoznamo ekonomiko sveta preprodajalcev drog, vzroke goljufanja med učitelji in sumo borci ter zanemarljiv vpliv dobrega starševstva na izobrazbo otrok. Pri vseh vprašanjih se avtorja ukvarjata predvsem z ekonomskim konceptom vzpodbud in pri tem raziskujeta, kako vzpodbude vplivajo na vsakdanje življenje.

Knjiga je napisana izredno berljivo, saj ekonomske koncepte ponazarja z izredno preprostimi in oprijemljivimi primeri, ki bralcu pomagajo, da razume vzvode in koncepte, ki oblikujejo svet okoli njega. Prav nič presenetljivo ni, da je bila knjiga po vsem svetu prodana v več milijonih izvodov, avtorja pa sta pohitela z nadaljevanjem, ki nosi ime Superfreakonomics.

Če vas slučajno skrbi, da vam knjiga vsebinsko ali slogovno ne bo všeč, si lahko najprej ogledate blog na spletni strani New York Times ali pa se naročite na poddajo.

Previous
Previous

Zapis številk v angleščini in slovenščini